Artikel med Refurbly i tidningen BREAKIT:
Om 5 år skulle jag tippa på att majoriteten av de mobiler som säljs i Sverige kommer att vara begagnade", säger David Lundgren Fetah.
I takt med att våra mobiler blir alltmer avancerade så har ju också också prislapparna blivit större. Parallellt med detta ökar fokuset på hållbarhet och många konsumenter köper heller än begagnad än en ny telefon.
Det här är faktorer som gänget bakom Refurbly tagit fasta på. De har byggt upp sin verksamhet kring att både sälja och hyra ut begagnade mobiler.
"En enorm utveckling"
Medgrundaren David Lundgren Fetah menar att synen på att köpa begagnat förändrats och blivit allt mer positiv.
Det har skett en enorm utveckling sedan 2016 och det har skapats ett visst förakt mot att uppdatera sin mobil vartannat år”, säger David Lundgren Fetah.
Det var 2016 som Mobilverkstan i Örebro, som David Lundgren Fetah drivit tillsammans med sin pappa, först började att sälja begagnade mobiler. Sedan förra året drivs satsningen under varumärket Refurbly och David Lundgren Fetah har även börjat hyra ut begagnade mobiler genom tjänsten hyrmobil.se.
Bolaget hyr ut mobilerna till företag och hanterar alla tekniska detaljer. När företagen sedan är klara med mobilerna rustar Refurbly upp dem igen och säljer dem vidare till privatpersoner. De köper även in och fixar mobiler från större företag när de byter ut och uppgraderar till nyare telefoner.
Vill öka uthyrningen
Det är just uthyrningen som beräknas bli det största intäktsbenet framöver.
Om man kollar på cashflow och vad det kan ge oss i tillväxt är det otroligt bra. Sett till hållbarhetsfrågor vill vi nå offentlig sektor och kommuner”, säger David Lundgren Fetah.
I dagsläget har de hyrt ut ett hundratal mobiler och planen är att skala upp verksamheten. Målsättningen är att alla företag som lagar sina mobiler på verkstan ska börja att hyra dem istället.
Enligt David Lundgren Fetah kan priserna vara upp till 40 procent lägre hos dem än på den vanliga förstahandsmarknaden. Det innebär dock inte att det är billigare än när du köper din mobil direkt från en annan privatperson. Hur mycket dyrare det är i snitt att handla en mobil via Refurbly jämfört med exempelvis Blocket eller Tradera är dock svårt att slå fast.
Garanterar att mobilerna funkar
Bolagets ess är bland annat att de garanterar att mobilerna återställts, uppdaterats och genomgår kontroller innan de säljs vidare.
Vi alla vet hur jobbigt det kan vara att köpa en begagnad mobil, eftersom de oftast saknar garanti, kan vara låsta till specifika operatörer och samtidigt ha föråldrade batterier”, säger David Lundgren Fetah.
Bland konkurrenterna på marknaden återfinns bland annat finska Swappie,som gjort en inbrytning i Sverige.
David Lundgren Fetah. säger att Refurblys vinstmarginal varierar beroende på mobilens modell och renoveringsbehov, men ligger kring 10-25 procent.
Ska tredubbla omsättningen i år
Mobilverksan uppges omsätta runt 10 miljoner kronor för 2019. Refurblys verksamhet står ännu bara för runt 35 procent av den siffran, men målet är att öka omsättningen med 300 procent i år.
David Lundgren Fetah säger vidare att resultatet är i linje med siffrorna för 2018, då bolaget plussade runt 150.000 kronor.
Han ser positivt på framtiden och pekar bland annat på att Klarnas modell, med att köpa och betala sedan, inneburit att fler vågar handla begagnat.
”Om 5 år skulle jag tippa på att majoriteten av de mobiler som säljs i Sverige kommer att vara begagnade".
Läs mer intressanta artiklar på BREAKIT.