Refurbly lanserar ny lösning för att minska elskrotet

Hero
David Lundgren David Lundgren
2 september, 2021

Artikel om Refurbly i tidningen it-hållbarhet:

Som ett led i att minska antalet mobiler som slängs lanserar mobilåtervinnaren Refurbly en återtagslösning, vilket innebär att företaget köper in telefoner som lämnats in i telekombutiker, till kommuner och andra aktörer.

Marknaden beräknas omfatta mer än en kvarts miljon telefoner per år bara i Sverige och målet är att telefonerna ska gå att återanvända. Lanseringen av tjänsten sker när marknaden är vidöppen.

Tillverkarna vill att begagnade mobiler hamnar i andra delar av världen, så att bara nya mobiler säljs i Norden. Sverige ligger högt upp på listan av konsumtion av elektronik i världen, räknat per capita. Vi vill att de går tillbaka till den nordiska marknaden, för att få stopp på att frakta telefoner världen över i onödan och få fler att köpa en upprustad telefon. De nyaste telefonerna är faktiskt sämre än de gamla då de ofta är svårare och dyrare att reparera, säger David Lundgren Fetah, grundare Refurbly.

Sedan den marknadsledande aktören vad gäller mobilåtervinning lämnat Sverige finns det ett stort tomrum att fylla. Varje år säljs omkring 3,2 miljoner telefoner i Sverige, vilket genererar över 250 000 ton avfall. Refurbly utmanar traditionell slit och släng-konsumtion genom att sälja rekonditionerade mobiltelefoner. Runt 1,5 miljoner svenskar har en eller flera mobiler hemma som inte används, många telefoner lämnas kvar i skåp hemma för att man inte vet hur de ska återvinnas på bästa sätt. Samtidigt ökar konflikterna och brottsligheten om värdefulla mineraler för mobiltelefoner, som Kobolt i Kongo. Med den nya återtagslösningen finns nu möjlighet för gamla mobiler att på nytt få värde och användning.

Mobiltelefonerna är en stor miljöbov, en aspekt som branschen inte tar ansvar för. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion. Det är inte alltid det som syns som väger mest. Att vi nu startar en återtagslösning hoppas vi att mobilskrotet ska minska och att dyrbara konfliktmineraler som finns i mobiler kan återanvändas. Tajmingen är perfekt. Det finns just nu ingen spelare som tagit ett ordentligt grepp om den delen av marknaden. Begagnatmarknaden för mobiler är även mindre i Sverige än i utlandet, det är dags att vi tar vårt ansvar för en mer hållbar värld, säger David Lundgren Fetah.

David fortsätter:

Mobiloperatörerna måste ta ansvar i frågan om elektronikskrot. Grön el till telefonmaster är inte tillräckligt. Riktig cirkulär ekonomi når man genom att skapa incitament för kunderna att delta i återbruk. Jag tror att man har en stark vinning här rent varumärkesmässigt.

Tidigare under sommaren tog Refurbly in kapital från telekom-veteraner, som bland andra Johan Dennelind, Erik Hallberg och Emil Nilsson. Satsningen på återtag är den största sedan kapitalanskaffningen.

Läs mer intressant läsning på it-hållbarhet

David Lundgren
Skriven av
David Lundgren
VD, Refurbly

David är grundare av Refurbly. Han började att jobba inom begagnat-branschen och inom reparation i familjens butik på Drottninggatan i Örebro.

David har över 7 års erfarenhet inom branschen och brinner för miljöfrågan.

Han vill göra begagnade iPhones till det självklara valet genom att göra det lika enkelt och tryggt som att köpa en helt ny telefon.

Mer läsning