Artikel om Refurbly i tidningen it-hållbarhet:
Som ett led i att minska antalet mobiler som slängs lanserar mobilåtervinnaren Refurbly en återtagslösning, vilket innebär att företaget köper in telefoner som lämnats in i telekombutiker, till kommuner och andra aktörer.
Marknaden beräknas omfatta mer än en kvarts miljon telefoner per år bara i Sverige och målet är att telefonerna ska gå att återanvända. Lanseringen av tjänsten sker när marknaden är vidöppen.
Sedan den marknadsledande aktören vad gäller mobilåtervinning lämnat Sverige finns det ett stort tomrum att fylla. Varje år säljs omkring 3,2 miljoner telefoner i Sverige, vilket genererar över 250 000 ton avfall. Refurbly utmanar traditionell slit och släng-konsumtion genom att sälja rekonditionerade mobiltelefoner. Runt 1,5 miljoner svenskar har en eller flera mobiler hemma som inte används, många telefoner lämnas kvar i skåp hemma för att man inte vet hur de ska återvinnas på bästa sätt. Samtidigt ökar konflikterna och brottsligheten om värdefulla mineraler för mobiltelefoner, som Kobolt i Kongo. Med den nya återtagslösningen finns nu möjlighet för gamla mobiler att på nytt få värde och användning.
David fortsätter:
Tidigare under sommaren tog Refurbly in kapital från telekom-veteraner, som bland andra Johan Dennelind, Erik Hallberg och Emil Nilsson. Satsningen på återtag är den största sedan kapitalanskaffningen.
Läs mer intressant läsning på it-hållbarhet
David är grundare av Refurbly. Han började att jobba inom begagnat-branschen och inom reparation i familjens butik på Drottninggatan i Örebro.
David har över 7 års erfarenhet inom branschen och brinner för miljöfrågan.
Han vill göra begagnade iPhones till det självklara valet genom att göra det lika enkelt och tryggt som att köpa en helt ny telefon.
Mer läsning