Mobilförsäkring: Behövs den när man har hemförsäkring?

Hero
Daniel Pettersson Daniel Pettersson
15 augusti, 2022

Är det värt att skaffa en mobilförsäkring när du köper en begagnad mobiltelefon? Eller får du tillräckligt bra skydd av din hemförsäkring?

I denna artikel kollar vi närmare på vår egen mobilförsäkring Refurbly Care och jämför den med hemförsäkringens allriskskydd (också kallat drulleförsäkring).

Den största skillnaden mellan en mobilförsäkring och allriskskyddet är såklart att hemförsäkringen täcker alla dina saker i hemmet, inte bara mobilen.

Vi kommer fokusera på just mobiltelefonen och vad som gäller kring ett försäkringsärende när den går sönder.

Kort om vår mobilförsäkring Refurbly Care

Refurbly Care är vår egen produktförsäkring (i samarbete med Omocom) som du kan teckna i samband med att du beställer en begagnad mobiltelefon här på Refurbly.

Refurbly Care är en försäkring som ger skydd mot det mesta och till ett väldigt bra pris.

För endast 495kr per år (eller 49kr/mån vid beställning av mobil med abonnemang) så får du:

  • Skydd mot skärmkross, skador, stöld och förlust
  • Inget åldersavdrag (mer om detta senare)
  • Låg självrisk (från endast 199 kr)
  • Skärmskydd på köpet (värde 349 kr)

Försäkringen täcker dessutom begagnade mobiltelefoner!

blogg

Vad är skillnaden mellan en mobilförsäkring och allriskskyddet i en hemförsäkring?

Som vi redan nämnt så täcker en hemförsäkring inte bara mobiltelefonen utan den ger dig även skydd mot olyckor på alla dina prylar hemma.

En allriskförsäkring ger dig skydd mot skador och olyckor även om du orsakat skadan själv. Däremot ger inte hemförsäkringenskydd mot kosmetiska skador (så som en sprucken skärm) om mobiltelefonen fungerar felfritt i övrigt. Med en mobilförsäkring skulle du däremot få ersättning även för en sprucken skärm.

Självrisken när olyckan är framme

Den kanske största och mest intressanta skillnaden mellan vår mobilförsäkring och allriskskyddet är att hemförsäkringen kommer med en högre självrisk.

Allriskförsäkring: Grundsjälvrisken ligger oftast på 1500 kr. Det sker dessutom ett åldersavdrag på din mobiltelefon om den är några år gammal.

Refurbly Care: Om din mobiltelefon blir skadad är självrisken vid varje skadetillfälle 199 kr för mobiltelefoner på ett värde upp till 10 000 kr, respektive 499 kr för en mobiltelefon mellan 10 001 – 20 000 SEK.

Åldersavdrag på din begagnade mobil

Med en hemförsäkring får du räkna med ett ganska kraftigt ålderavdrag på din mobiltelefon när den är några år gammal.

Faktum är att försäkringsbolagen ofta sänker värdet på din mobiltelefon med hela 50% mot nypris redan efter 1-2 år. Detta trots att mobiltelefon ibland kan säljas för tusentals kronor mer på begagnatmarknaden.

blogg

Så hur skiljer sig en mobilförsäkring från detta?

Genom att teckna Refurbly Care så behöver du inte oroa dig över åldern på din mobiltelefon. Det är inget åldersavdrag över huvud taget, oavsett hur gammal mobil du köpt.

Ja du läste rätt: Inget åldersavdrag på din mobiltelefon med Refurbly Care!

Tillsammans med Omocom kan vi erbjuda en mobilförsäkring som för första gången är gynnsam även för dig som är smart och köper en begagnad mobiltelefon.

Vilken ersättning kan man räkna med från dem två olika försäkringarna?

Det är svårt att ge ett definitivt svar eftersom det beror på vilken mobiltelefon du äger, vilket försäkringsbolag du använder och andra faktorer.

Så för att ge ett så hjälpsamt svar som möjligt så kommer vi måla upp ett scenario för varje försäkringstyp med en begagnad mobiltelefon som går sönder. Detta för att ge dig en bild av hur ett typiskt försäkringsärende kan se ut.

Ersättning från hemförsäkringen

Låt oss säga att du tappar din iPhone 11 så att den går sönder. Du köpte den för ett år sedan. Hemförsäkringen täcker skadan och du får ersättning för din trasiga mobiltelefon.

En likvärdig mobil säljs idag för 5000 kr men då iPhone 11 är 3 år gammal så hamnar åldersavdraget på hela 70%.

Mobilen är därför värderad till 1500 kr (5000 x 0.3) enligt försäkringsbolaget. Självrisken ligger på 1500 kr och du får därför 0 kr i ersättning.

Ersättning från mobilförsäkringen Refurbly Care

Du tappar din iPhone 11 i golvet så att skärmen krossas efter 1 år. Mobilförsäkringen täcker skadan (till skillnad mot hemförsäkringen eftersom endast skärmen gick sönder.)

En likadan iPhone 11 säljs idag för 5000 kr. Med Refurbly Care är det inget åldersavdrag (oavsett mobilens ålder) och därför är mobiltelefonen fortsatt värderad till 5000 kr.

Självrisken hamnar på 199 kr och du får 4801 kr i ersättning.

Mobilförsäkringen ligger på 49 kr/mån så efter ett år (när olyckan skedde) har du betalat 588kr för skyddet. Lägg till självrisken och du hamnar på totalt 787 kr.

Det är en bråkdel av vad det kan kosta att behöva lämna in mobilen på reparation där notan kan hamna på 2000-3000 kr.

Daniel Pettersson
Skriven av
Daniel Pettersson
Marknadschef, Refurbly

Daniel är marknadschef på Refurbly.

Han har alltid haft ett stort intresse för teknik, marknadsföring och design. I sin roll på Refurbly gifte sig hans tre intressen och han stortrivs att jobba mot ett mer hållbart samhälle på Refurbly.

Daniel har varit en trogen iPhone-användare sedan Apple lanserade iPhone 4 under 2010. Nuvarande mobiltelefon är iPhone XS Max.

Mer läsning