23-åringens mobilåtervinnare backas av Johan Dennelind

Hero
David Lundgren David Lundgren
2021-06-16

Artikel med Refurbly i DIgital (Dagens Industri):

Den Örebrobaserade mobilåtervinnaren Refurbly gör en såddrunda med Telias före detta vd Johan Dennelind och andra tungviktare i telekombranschen. Nu vill den 23-årige grundaren och vd:n David Lundgren Fetah trappa upp tillväxten.

Enligt branschorganisationen Elkretsen säljs runt 3,5 miljoner telefoner varje år i Sverige, vilket genererar 301 000 ton avfall. Det är något Refurbly vill motverka.

Mobiltelefonerna är en stor miljöbov, en aspekt som branschen inte tar ansvar för. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion. Det är inte alltid det som syns som väger mest. Operatörerna säger att de har grön el till sina telefonmaster, samtidigt som de säljer mobiler som genererar hur mycket avfall som helst. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns”, kommenterar Refurblys grundare David Lundgren Fetah.

Han lagade sin första mobil som fjortonåring i sin pappas butik Mobilverkstan och såg en lucka i branschen. 2019 startade han Refurbly, en e-handel som säljer begagnade mobiler efter kontroll, renovering, fabriksåterställning och tester av erfarna servicetekniker. Tillsammans med Mobilverkstan har man hittills reparerat över 40 000 mobiltelefoner. 2020 omsatte Refurbly runt 6 miljoner kronor.

Nu tar bolaget in en såddrunda på 6 miljoner kronor, som leds av Telias tidigare vd Johan Dennelind. Andra investerare är David Stenmarck, medgrundare Epidemic Sound och Erik Hallberg och Emil Nilsson, som båda varit medlemmar i Telias koncernledning. Sedan tidigare är Kenneth Karlberg, tidigare Telia Mobile och Halebop, styrelseledamot för Refurbly.

För mig är det inte bara fråga om pengar, utan om kompetensen vi får in i bolaget. Det är relevanta människor för det vi ska göra, att belysa miljöproblemet som telefonoperatörerna absolut inte vill tala om. Här har vi ett stort gäng som ser problemen och affärsmöjligheterna. Vi försöker göra ett Oatly, fast för telekom”, säger David Lundgren Fetah.

Med pengarna kommer bolaget stärka sin marknadsposition och utveckla fler nya cirkulära telekomtjänster.

”Vi har konkurrenter, men inga som säljer med abonnemang, något vi eventuellt kommer titta på”, avslöjar bolagets grundare och vd.

Johan Dennelind är glad över att vara med under nästa fas av bolagets resa och säger att segmentet är i stark tillväxt.

David Lundgren Fetah är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna som vill förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner och tjänster. Refurbly är mycket väl förberedda för att utmana de större aktörerna på marknaden och ta en tydlig position inom renoverade mobiltelefoner. Alla investerare är utvalda för sitt kunnande och nätverk och kommer på olika sätt kunna stötta bolaget under tillväxtfasen”, kommenterar Johan Dennelind.

För mer intressant läsning: Gå till di.se!

David Lundgren
Skriven av
David Lundgren
VD, Refurbly

David är grundare av Refurbly. Han började att jobba inom begagnat-branschen och inom reparation i familjens butik på Drottninggatan i Örebro.

David har över 7 års erfarenhet inom branschen och brinner för miljöfrågan.

Han vill göra begagnade iPhones till det självklara valet genom att göra det lika enkelt och tryggt som att köpa en helt ny telefon.

Mer läsning